Za pálivými zážitky chilli aneb proč ta chilli paprička tolik pálí?

Podrobnosti

chilliPálivost chilli papričky přitahuje gurmány z celého světa. A nejedná se pouze o gurmány, kteří chilli papričku využívají do svých pokrmů, nýbrž i o „adrenalinové blázny“, kteří jsou v soutěžích v pojídání chilli jako doma. A co vy? Máte s chilli bohaté zkušenosti nebo se teprve jen oťukáváte? Ať tak či tak, proti někdy až nesnesitelnému ohni v ústech stojí celá řada příznivých účinků chilli na naše zdraví. Jeho pravidelná konzumace se tak doporučuje. Pojďte se s námi podívat za pálivými zážitky chilli. Pojďte zjistit, proč vlastně ta paprička tolik pálí!

Za pálení může látka kapsaicin

Za pálivostí chilli papričky stojí rostlinný alkaloid kapsaicin. Ten je pro člověka i pro ostatní savce dráždivý a zřejmě je to přírodní ochranná látka této rostliny, která má odpudit hmyz a některé houby. Při styku se sliznicemi vyvolává kapsaicin pocit bolestivého pálení. Zejména kontakt s ústy, nosem a očima je velice nepříjemný. U silnějších druhů chilli papriček dochází i k podráždění kůže.
Ovšem kapsaicin není jen o negativních účincích, pro naše zdraví je velice přínosný. Pravidelná konzumace kapsaicinu (v chilli papričkách) posiluje náš imunitní systém, upravuje trávení, je prevencí kardiovaskulárních chorob, působí proti rakovině, příznivě ovlivňuje cirkulaci krve, léčí trombózu, snižuje hladinu cholesterolu a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Vhodný je tak nejen pro diabetiky, ale všechny se zájmem o zdravý životní styl.

Pálivost určuje Scovilleho stupnice

Jak moc je chilli paprička pálivá, to poznáte nejen s kontaktem s ní, nýbrž i podle Scovilleho stupnice, která je speciálně sestavená pro rozpoznání pálivosti jednotlivých druhů.Stupnici sestavil americký chemik Scoville, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček. K tomuto používal roztok cukru a vody a testovanou chilli papričku. Po smíchání Scoville roztok vždy ochutnal, pokud pálil, naředil ho znovu. Tak postupoval do doby, kdy roztok přestal být pálivý. Počet zředění udávalo pálivost papričky v SHU jednotkách. I přesto, že se dnes tato metoda již nepoužívá(dnes se pálivost měří podle moderní technologie),název stupnici zůstal. Pro srovnání má sladká paprika 0 SHU, paprička Rocotillo 1500-2500 SHU a Red Savina 350 000-600 000 SHU. Ty nejpálivější druhy dosahují neuvěřitelných 2miliónů SHU.

Chilli papričky nakoupit na http://eshop.thechillidoctor.cz/

   
   
   
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Levné ubytování Praha

Levná ubytovna a penzion Praha. Ubytování od 130 Kč

Azyl pro Milence Praha

Luxusní azyl pro milence v centru Prahy 8.

Dárek pro Inženýra

Linux tričko, nerd tričko, cool tričko, IT tričko, Geek tričko.

Webové stránky Beroun

Výroba kvalitních web stránek u Berouna.