Dřevěná okna a jejich plusy a minusy

Podrobnosti

Tak jako ve všech oblastech stavebnictví nastává rychlý vývoj i v oblasti výroby oken. Oproti minulosti se nabídka pouhých oken dřevěných rozšířila o okna plastová a hliníková.

 

Okna vyrobená ze dřeva mají řadu pozitiv i negativ oproti ostatním materiálům. I dřevěná okna prochází stále určitým vývojem. Nejprve se vyráběla okna jednoduchá, později takzvaná špaletová, která již poskytovala vyšší tepelnou i zvukovou izolaci. Zejména pro urychlení výstavby a se stavbou panelových domů se začala vyrábět okna zdvojená. Právě tato okna díky používání nevhodného dřeva, špatné údržbě a nepříliš kvalitní práci po krátkém čase ztrácela svoji funkčnost.

V současné době se na výrobu dřevěných oken používají kvalitní materiály a využívají se technologie, které zabraňují kroucení dřeva. Také materiály na povrchové ošetření dřeva doznaly významného pokroku.

Dřevěná okna mají i v současné době řadu výhod. Dřevo má obecně velmi dobré tepelně technické vlastnosti a při kvalitní údržbě nabízí dlouhou životnost. Dřevo umožňuje výrobu oken bezkonkurenční variability a tím i naplnění různých trendů v architektuře. Výhodou dřeva je i snadná oprava případných poškození. Drobné opravy lze řešit pouhým nátěrem a poškození většího rozsahu lze opravit pomocí běžných nástrojů. Pokud jsou okna kvalitně vyrobena a je jim poskytnuta pravidelná nutná údržba, jejich životnost je velmi dlouhá.

Dřevěná okna mají i své nevýhody. Při volbě materiálu nejprve každého zajímá cena. Je pochopitelné, že cena kvalitních dřevěných oken je vyšší než cena plastových oken v základním provedení. Další nevýhodou je možnost poškození oken při nevhodné manipulaci s okny, na která působila dlouhodobě vysoká vlhkost. Jako nevýhoda se jeví i nutnost pravidelné údržby – nátěr oken každých 5 až 10 let. Určitou nevýhodou, která málo koho napadne, je prakticky nemožnost ochrany oken při dopravě a manipulaci na stavbě.

Jaká okna jsou vhodná právě pro váš dům, poradí odborníci ze společnosti Stav Agency s.r.o  Liberec. V případě zájmu firma provede i instalaci, ať už se rozhodnete pro okna dřevěná nebo plastová.

https://www.stav-agency.cz/scsdc/zateplovani-budov/

https://www.stav-agency.cz/stavebni-cinnost/rekonstrukce-objektu/

https://www.stav-agency.cz/2023/06/14/drevena-okna-a-jejich-plusy-a-minusy/

   
   
   
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Levné ubytování Praha

Levná ubytovna a penzion Praha. Ubytování od 130 Kč

Azyl pro Milence Praha

Luxusní azyl pro milence v centru Prahy 8.

Dárek pro Inženýra

Linux tričko, nerd tričko, cool tričko, IT tričko, Geek tričko.

Webové stránky Beroun

Výroba kvalitních web stránek u Berouna.