Bylinné tinktury (bylinné kapky)

Podrobnosti

Domácí výroba tinkturO tinkturách  se moc nemluví a je to velká škoda, vždyť často bývají mnohem účinnější než čaje…

  • Pro začátek bychom si měli připomenout, že tinktury neboli bylinné kapky jsou výluhy získané delším máčením bylin v alkoholu. Byly hojně užívány již v antice a oblibu neztratili ani během středověku.
  • Jejich hlavní výhodou je vysoký obsah účinných látek. Jsou považovány za účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nedostatečně nevyloučí do vody, jiné se zase zničí varem. Tinktury jsou proto ideální pro intenzivní bylinnou terapii.
  • Další výhodou je samozřejmě delší trvanlivost, což je způsobeno právě obsahem alkoholu. Většinou se neuchovávají v ledničce.
  • Zároveň je jejich užívání pohodlné a časově nenáročné. Není nutné je pokaždé připravovat a louhovat. Jednoduše nakapeme předepsané množství tinktury do vody či teplého nápoje a můžeme pokračovat v denní rutině. Jsou též vhodné na cesty.
  • I přes výše uvedené výhody, mnozí stejně přistupují k užívání tinktur s bázní právě kvůli obsaženému alkoholu. Jedná se však o naprosto zbytečné obavy, jelikož jeho množství je tak nízké, že úvahy o jeho ovlivnění organismu jsou zcela bezpředmětné. Pokud by to i přesto zůstávalo překážkou, stačí nakapat předepsaný počet kapek do čaje či teplé vody. Alkohol se totiž odpařuje již při teplotě zhruba 78 °C. Jinými slovy, když nakapeme tinkturu do vody nebo čaje, který má kolem 90 °C, prakticky všechen alkohol se odpaří a účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné podávat tinktury i dětem.
  • Jedním z častých dotazů, je otázka, zda mezi kapkami a tinkturou je rozdíl. Není. Jednu dobu bylo označení tinktura zakázáno, takže se spíše užívalo slovo „kapky,“ po zrušení zákazu se ponechaly oba názvy.
  • Lze užívat vícero tinktur najednou? Ano, ale je vhodné nevolit příliš velké množství, takže například užívat 3-4 typy tinktury.
  • Tinkturu si lze vyrobit i doma, níže uvádíme základní univerzální recept:

Domácí výroba tinktur

Pro přípravu tinktur používáme čerstvé nebo sušené květy, listy, plody nebo celou nať a alespoň 40% alkohol. Použít můžeme zředěný konzumní líh, vodku nebo domácí pálenku.

V žádném případě se nedoporučuje používat průmyslový alkohol denaturovaný či masážní líh, protože jsou jedovaté a nevhodné pro vnitřní užívání!

Návod:

Lahev naplníme zlehka bylinky až po hrdlo a zalijeme alkoholem. Nádobu dobře uzavřeme a dáme ji na teplé místo (asi 20 °C) na 14 dní, případně i déle. Obsahem během této doby občas zatřeseme. Po uplynutí tohoto času jej scedíme a zbytek vylisujeme.

Při přípravě tinktury z čerstvých bylin volíme obyčejně hmotnostní poměr 1:4. Pouze u prudce jedovatých (účinných) látek dodržujeme poměr asi 1:10. Nezapomeňme ovšem na to, že líh je lehčí než voda, a tak zde neplatí obvyklé srovnávání objemu a váhy. Proto je třeba líh odvažovat. Například 400 g lihu 60-65% odpovídá přibližně půl litru tekutiny.

Jiný způsob výroby tinktur podle Jiří Janči je následující: Jeden hmotnostní díl drogy přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci 60 až 70%. Necháme 7 až 14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a nejméně jednou denně vše protřepeme. Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe na papírovém filtru. Zbylou směs dále upotřebíme podle individuálních kritérií. Buď ji ještě jednou (popřípadě vícekrát) vyluhujeme, nebo přelijeme vodou, která pak absorbuje líh obsažený v bylinách.

  • Jak a kolik užívat? Tinktury lze užívat jak vnitřně po kapkách, nebo vně na obklady nebo masáže. Obvyklá dávka tinktury činí 20 až 30 kapek, v některých případech až 35 kapek, které užíváme zpravidla 2-3 krát denně. Tinktura se buď bere na lžičku a zapíjí vodou (čajem), nebo se nakape do vody nebo do čaje či teplého nápoje.

 

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Zdraví z boží lékárny, Marie Treben

Zdroj: http://www.bylinky21.eu/blog-o-zdravem-zivotnim-stylu/bylinne-tinktury

Další recepty: http://www.bylinky21.eu/recepty

Poškození sluchu je nevratné

Podrobnosti

Zhoršení sluchu a hluchota patří mezi nejčastěji uznávané nemoci z povolání. Ztráta sluchu se rozvíjí obvykle plíživě a bez bolesti. Pouze člověk postižený ztrátou sluchu si uvědomuje důležitost sluchu a nutnost jeho ochrany.

Častým důvodem, proč pracovníci nepoužívají potřebné ušní zátky, je nepříjemný pocit a tlak v uchu při jejich dlouhodobým nošením.

Každý člověk je jedinečný a každý má jiný tvar ušního kanálku. Běžné ušní zátky tak mohou být řadě lidí nepříjemné. Neustálý tlak v ušním kanálku je již po krátké době nepříjemný a velice obtěžující. To je hlavním důvodem, proč pracovníci v hlučném prostředí ušní zátky nepoužívají.

Společnost uvex vyvinula jednorázové detekovatelné ušní zátky uvex xact-fit detec. Se svým unikátním designem se ideálně přizpůsobí tvaru ušního kanálku a minimalizují tlak při dlouhodobém nošení. Jednoduché výlisky pro palec zajišťují lepší komfort a jednoduché a precizní vložení a vyjmutí ušní zátky. Není nutné se dotýkat měkké pěny, která se vkládá do ucha, což pomáhá snižovat potenciální kontaminaci.

Společnost uvex si uvědomuje, že maximální pohodlí a minimální omezení při používání ochranných pracovních pomůcek je jedním ze základních předpokladů k jejich soustavnému používání.

Kompletní sortiment osobních ochranných pracovních pomůcek značky uvex na český trh dodává společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou.

http://www.uvex-safety.cz/cz/produkty/ochrana-sluchu/vyhody-produktu/

http://www.uvex-safety.cz/cz/aktuality/tiskove-zpravy/lanky/

http://www.uvex-safety.cz/cz/aktuality/tiskove-zpravy/lanky/poskozeni-sluchu-je-nevratne/

Měsíček lékařský

Podrobnosti

Nehtík, nechtík, nechtík lékařský, nechtový květ, květ nehtekový, květ nechtekový, nepravý šafrán, pampalík, pazourky, prstenčitá květina, ruský penicilín, sluníčko, slunovín, slunovrat, bradavičné koření, deštná bylina, deštní bylina, dešťová bylina, kalendule, krusíček, květ umrlčí, nebo umrlčí karafiát.

Číst dál: Měsíček lékařský

Proč mít ve spíži sušené bobule i listy borůvky?

Podrobnosti

blueberry 1710364 1280Zatímco v sezóně borůvek se nejvíce cení jejich chuť. Teď v zimním období se všichni přikloní k jejich léčivé síle. A ta je panečku! Jestlipak jste minulé léto mysleli na období chřipek a na chvíle, kdy vám nebude po zdravotní stránce úplně nejlépe, a borůvky jste si nasušili? Že ne? Nevadí. Sušené borůvkové plody i listy můžete sehnat u nás.

Borůvky nejen do koláčů a kompotů, nýbrž i do své domácí lékárničky

U otázky, v jaké formě je nejlepší borůvky uchovat nejspíš nebude o odpovědi nouze. Dobré jsou do mrazáku, do marmelád i do kompotů. Jen málokterý borůvkový sbírač však doma borůvky suší. A jen hrstka zasvěcených kromě plodů borůvek sbírá i jejich listí. Právě sušená forma borůvek a borůvkového listí je osvědčeným způsobem, jak se na zimu zásobit důležitými léčivými látkami.

Při správném usušení obsahuje sušený borůvkový plod stejné množství vitamínů jako borůvky čerstvé. I listí, je-li správně usušeno, může být velmi častou součástí zdravých čajů nejen pro zimní období. Zatímco u sběru plodů dbáme na to, aby byly zralé, pro borůvkové listí si musíme vyrazit o něco dříve, nejlépe ještě před květenstvím a nasazením plodů. V tento okamžik v sobě má borůvkové listí nejvíce cenných látek.

Číst dál: Proč mít ve spíži sušené bobule i listy borůvky?

Před Heřmánkem smekni, před Bezem klekni

Podrobnosti

Bez černý patří mezi klasické české bylinky už od nepaměti.

Nejčastější používané názvy jsou: Bezinky, hulák, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural, kozičky, smradinky, kašička

Jak Bez černý bezpečně poznáte?

Je to 7 až 10 metrů vysoký keř, který kvete v červnu až červenci, a to v bohatých soukvětích. Květy mají žlutobílou barvu, která přechází až do odstínu slonové kosti. V době květu kolem sebe Bezinka šíří specifické a velmi silné aroma. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna.

Co můžeme z Černého bezu využít?

Květy - sirup, čaj, limonáda či šťáva, můžete je obalit v těstíčku, osmažit (kosmatice), použít jako náplň do bylinných pytlíčků, které se po zahřátí přikládají na místa, kde vás trápí revma, či součást blahodárné koupele

Plody - vína, likéry, marmelády a džemy, zavařeniny, šťávy, dezerty, omáčky, povidla, dříve i kaše a polévky

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

Babské rady čili Škapulíř:

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku.

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Proto se doporučuje natrhaná plodenství nechat den, dva dozrát rozložená v tenké vrstvě. Projímavý účinek se vařením ztrácí. Ztrácejí se rovněž avšak jen částečně, léčivé látky

Pokud se potřebujete na zahradě zbavit krtka tak stačí, když mu čerstvé listy černého bezu zahrabete rovnou do nory. Specifický zápach tlejících listů by měl donutit krtka k odstěhování se

Šťáva z černého bezu

Suroviny

40 ks bezové květy

80 g kyselina citronová

3 ks citron 3–4ks (já dávám limetky)

2 kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

 

Postup přípravy

  1. Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
  2. Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat
  3. Po té výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
  4. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden

České-bylinky.cz se těší na Vaši návštěvu

   
   
   
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Levné ubytování Praha

Levná ubytovna a penzion Praha. Ubytování od 130 Kč

Azyl pro Milence Praha

Luxusní azyl pro milence v centru Prahy 8.

Dárek pro Inženýra

Linux tričko, nerd tričko, cool tričko, IT tričko, Geek tričko.

Webové stránky Beroun

Výroba kvalitních web stránek u Berouna.